WHA Wiedner Gürtel, Beč

HARD FACTS

Materijal

Istegnuti metal tip „Lustenau“, aluminij 2mm

Koristiti

Fasada

Lokacija

Wiedner Gürtel 24, 1040 Beč

Godina

2020

Arhitekt

roh Architekten ZT GmbH, 1070 Beč

Monter metalnih obloga

I-V-A Kunstschmiede und Stahlbauschloserei, 1160 Beč

Highlights

Ovaj sitni tip istegnutog metala / horizontalni paneli koji se mogu pomjeriti osiguravaju stanovnicima zaštitu od pogleda i zaštitu od sunca na jednoj od najjačih prometnica grada Beča.

FLEKSIBILNI DIZAJN FASADE NA NAJVIŠEM NIVOU

Korisno, reducirano, roh. Moto Roh arhitekata odražava se na fasadi stambenog kompleksa u Wiedner Gürtel 24 u predivnom obliku.

Oni su zastarjeloj građevini u 4. okrugu dali novi izgled. Postojeći rukohvati od valovitog lima zamijenjeni su gotovim dijelovima od armiranog betona, otklonjene su djelomično zastakljene lođe i postavljeni prozori na svim gornjim katovima koji se mogu pomjeriti u stranu i zaokrenuti.
Za zaštitu od sunca odluka je pala na elemente koji se mogu pomjeriti od oblikovane cijevi sa ispunom od istegnutog metala koje je dostavio ProMetall. Korišten je tip „Lustenau“ od aluminija od 2mm koji stanovnicima jedne od najprometnijih prometnica grada Beča nudi savršenu zaštitu od pogleda i sunca. Sunce, slobodan pogled odnosno maksimalna privatna sfera udaljeni su samo jedan pokret ruke i najednom pomjeranje u desno ili u lijevo ima smisla. Pomjeranjem individualnih panela mijenja se osobni pravac pogleda, a time i fasadni dizajn što ovu zgradu čini umjetničkim djelom koje je svakog dana drugačije.

ISTEGNUTI METALI - praktično i elegantno

Istegnuti metali, odnosno rešetke od istegnutog metala oblikuju se od jednog komada metala tako da nema trošenja niti i opterećenih veza ili varova. Time postojan, robustan materijal postiže ogromnu čvrstoća i stabilnost površine što je idealno za upotrebu u oblikovanju fasada. Mogu se koristiti različiti materijali, otvori oka su najčešće romboidni, šesterokutni, okrugli ili kvadratni, ali nisu ni pleteni ni zavareni te se ovisno o vrsti mogu postići različiti efekti. Materijal zadržava i u izrezanom stanju svoju unutrašnju čvrstoću.
Fasade od istegnutog metala zbog svoje trodimenzionalnosti pretvaraju se slikovito u „Eye Catcher“.

VIŠE REFERENCI NA RASTEZLJIVI METAL PROČITAJTE OVDJE.

Koristite naš pronalazač preporuka
da biste posjetili odabrane referentne projekte
uživo.