WHA "Eschengarten", Beč

HARD FACTS

Materijal

Istegnuti metal tip „Braunau“ prilagođeni otvor oka 90x35mm, pocinčani čelik 2mm + RAL-praškasti premaz

Koristiti

Ispune rukohvata balkona

Lokacija

WHA Stipcakgasse 8, 1230 Beč

Godina

2020

Arhitekt

Dietrich-Untertrifaller & Atelier Heiss, Beč

Monter metalnih obloga

Ferroplast, 4400 Steyr

Highlights

Izvođač metalne gradnje Ferroplast, 4400 Steyr Posebnosti Kombinacija tipa otvora oka i kvaliteta materijala predstavljali su posebni izazov za naše tehničare u proizvodnji; zahvaljujući fleksibilno prilagođenom alatu u proizvodnji mogli smo „pobijediti” fizičke prepreke.

INDIVIDUALNI OKVIR ZA NAŠ ESCHENGARTEN

U Liesing-u, u ulici Stipcakgasse 8, je po nacrtima arhitektonskog ureda Dietrich | Untertrifaller – tipičnom zastupniku Vorarlbergške škole – nastao ekskluzivni stambeni projekat.

Ime Eschengarten (bašta od jasena) upućuje na „gradsko drvo budućnosti“ koje voli sunce i pri tome pruža savršenu hladovinu. Moderni stambeni kompleks sastoji se od dvije stambene zgrade koje su spojene velikom zelenom površinom i dobivaju poene zahvaljujući prostorijama punim svjetlosti i dugotrajnim materijalima. Kvaliteta susreće funkciju, kako u unutarnjem tako i u vanjskom prostoru.
Za zaštitu od pogleda odnosno formalnu formulaciju razgraničenja planeri su se odlučili za posebnu vrstu ispune rukohvata balkona koja je predstavljala fizički izazov za naše tehničare u proizvodnji. Zahvaljujući fleksibilno prilagođenom alatu u proizvodnji mogli smo pravovremeno savladati individualne zahtjeve. Istegnuti metal-tip „Braunau“ izveden je sa prilagođenim otvorom oka od 90x35mm od pocinčanog čelika od 2mm (+ RAL-praškasti premaz). Time su stanovnici zadobili zaštitu od pogleda na van, a ipak dovoljno svjetlosti za prirodnu atmosferu prostora. Za sve one koji žele više nego samo stanovati.

ISTEGNUTI METALI - praktično i elegantno

Istegnuti metali, odnosno rešetke od istegnutog metala oblikuju se od jednog komada metala tako da nema trošenja niti i opterećenih veza ili varova. Time postojan, robustan materijal postiže ogromnu čvrstoća i stabilnost površine što je idealno za upotrebu u oblikovanju fasada. Mogu se koristiti različiti materijali, otvori oka su najčešće romboidni, šesterokutni, okrugli ili kvadratni, ali nisu ni pleteni ni zavareni te se ovisno o vrsti mogu postići različiti efekti. Materijal zadržava i u izrezanom stanju svoju unutrašnju čvrstoću.
Fasade od istegnutog metala zbog svoje trodimenzionalnosti pretvaraju se slikovito u „Eye Catcher“.

VIŠE REFERENCI NA RASTEZLJIVI METAL PROČITAJTE OVDJE.

Koristite naš pronalazač preporuka
da biste posjetili odabrane referentne projekte
uživo.