Voest Alpine AG, Linz

HARD FACTS

Materijal

Istegnuti metal od čelika – pocinčan i premazan praškom, posebno izdanje tipa „Feldkirch“

Koristiti

Fasade s električnim i horizontalno zaokretnim lamelama za zaštitu od sunca

Lokacija

Verkaufs- und Finanzzentrum der Voest Alpine AG, 4031 Linz

Godina

2009

Arhitekt

Feichtinger architects, Paris/Beč

Monter metalnih obloga

Alu Sommer, Stoob

Highlights

Paneli u visini kata od istegnutog metala – zlatni sjaj za promatrača izvana – sjena iznutra za suradnike austrijskog br. 1 koncerna u sektoru čelika

KONCERN U SEKTORU ČELIKA KOJI POKAZUJE ŠTO MOŽE

Projektanti tvrtke Feichtinger Architects ostvarili su za najvažniji austrijski koncern u sektoru čelika, voestalpine Stahl GmbH u Linzu, novi prodajni i financijski centar grupe na površini od 15 771 m2.

Impozantna izbočena nadstrešnica treba simbolizirati industrijske ambiciozne zahtjeve modernog, inovativnog i učinkovitog poduzeća. Savijena fasada zlatnog sjaja od čelikom pocinčanog i praškom premazanog istegnutog metala je podijeljena na panele visine kata koji se mogu otvarati i isto tako fiksne staklene elemente visine kata, te dozvoljava različite veličine ureda koji odgovaraju zahtjevima korištenja. Elementi za zasjenjivanje koji se mogu pomicati od bezokvirnog istegnutog metala na vanjskoj strani i štitnici za sunce od tekstila na unutarnjoj strani fasade brinu za ugodne odnose svjetla. Posebno noću, spektakularna površina nadstrešnice osvjetljena s trga djeluje primamljivo i privlači posjetioce.

ISTEGNUTI METALI - praktično i elegantno

Istegnuti metali, odnosno rešetke od istegnutog metala oblikuju se od jednog komada metala tako da nema trošenja niti i opterećenih veza ili varova. Time postojan, robustan materijal postiže ogromnu čvrstoća i stabilnost površine što je idealno za upotrebu u oblikovanju fasada. Mogu se koristiti različiti materijali, otvori oka su najčešće romboidni, šesterokutni, okrugli ili kvadratni, ali nisu ni pleteni ni zavareni te se ovisno o vrsti mogu postići različiti efekti. Materijal zadržava i u izrezanom stanju svoju unutrašnju čvrstoću. Fasade od istegnutog metala zbog svoje trodimenzionalnosti pretvaraju se slikovito u „Eye Catcher“.

VIŠE REFERENCI NA RASTEZLJIVI METAL PROČITAJTE OVDJE.

Koristite naš pronalazač preporuka
da biste posjetili odabrane referentne projekte
uživo.