Ured i industrijski objekat „Trauner Kreuzung“, Traun

HARD FACTS

Materijal

Istegnuti metal tip „Gumpoldskirchen“, aluminij 1,5 + 2mm; posebna izvedba „kontinuirana slika otvora oka“

Koristiti

Fasada

Lokacija

Uredska zgrada „Trauner Kreuzung“, 4050 Traun, Kremstal Straße 113

Godina

2017

Arhitekt

Monter metalnih obloga

Forkl GesmbH, 4760 Raab

Highlights

ProMetall je savladao tehnički izazov proizvodnje svih elemenata od istegnutog metala sa centriranim slikama otvora oka kako bi se ostvario „bešavni“ izgled blende atike glavnog krova, blende atike bistroa i zaobljenje fasade ugla zgrade; ZLATO za 1. mjesto i za boju fasade od istegnutog metala koja je prilagođena cjelokupnom objektu!

Zlatna medalja za perfekcionirano zlato

Uredski i industrijski projekt u gornjoaustrijskom Traunu je trebao ostati minimalistička građevina, a ipak predstavljati raznoliku arhitekturu.

Arhitekti su se odlučili za kocku s tri klasična ugla i zaobljenim četvrtim uglom koji interijeru daje novi osjećaj prostora, a arhitekturi više dinamike. U skladu s dizajnom su zaobljenje kao i blende atike kod glavnog krova i kod bistroa trebali zasjati u novoj boji.

Ipak kao što je to često slučaj kada je riječ o individualnoj i neobičnoj arhitekturi problem je bio u detaljima, što znači da je realiziranje bilo teže od planiranja. Zamišljena je naime „bešavna“ slika fasade, što je izvedbu mutiralo na utrku sa zaprekama. ProMetall je usprkom tome savladao tehnički izazov proizvodnje svih elemenata od istegnutog metala sa centriranim slikama otvora oka kako bi se ostvario taj „bešavni“ izgled. Upotrebljen je tip „Gumpoldskirchen“, aluminij 1,5 + 2mm u posebnoj izvedbi „kontinuirana slika otvora oka“.

Savršeno sprovedeni stilistički i tehnički zadaci su na kraju urodili časnim plodom: ProMetall je od investitora za boju fasade od istegnutog metala koja je prilagođena cjelokupnom objektu dobio virtualnu zlatnu medalju. Isplati se napraviti pravi odabir boje!

ISTEGNUTI METALI - praktično i elegantno

Istegnuti metali, odnosno rešetke od istegnutog metala oblikuju se od jednog komada metala tako da nema trošenja niti i opterećenih veza ili varova. Time postojan, robustan materijal postiže ogromnu čvrstoća i stabilnost površine što je idealno za upotrebu u oblikovanju fasada. Mogu se koristiti različiti materijali, otvori oka su najčešće romboidni, šesterokutni, okrugli ili kvadratni, ali nisu ni pleteni ni zavareni te se ovisno o vrsti mogu postići različiti efekti. Materijal zadržava i u izrezanom stanju svoju unutrašnju čvrstoću.
Fasade od istegnutog metala zbog svoje trodimenzionalnosti pretvaraju se slikovito u „Eye Catcher“.

VIŠE REFERENCI NA RASTEZLJIVI METAL PROČITAJTE OVDJE.

Koristite naš pronalazač preporuka
da biste posjetili odabrane referentne projekte
uživo.