Tehnički univerzitet Graz

HARD FACTS

Materijal

Istegnuti metal od aluminija debljine 1,5-2mm, tip „Lustenau“, „Ansfelden“ i „Mattersburg“

Koristiti

Suspendirani strop s poljima od istegnutog metala

Lokacija

TU Graz, Rechbauerstraße 12, 8010 Graz

Godina

2015

Arhitekt

Gangoly & Kristiner, Kerstin Wissounig, Graz

Monter metalnih obloga

Fritscher, Hörsching

Highlights

Kombinacija triju tipa proizvoda i različitih efekata boje daje novi, jedinstveni dizajn za metalne stropove.

STUDIRANJE POD ZLATNIM NEBOM

Revitalizacija zgrade instituta i laboratorija iz 1950-tih godina, koja je zaštićena kao spomenik, predstavlja uspješan primjer spajanja energetske učinkovitosti, zaštite spomenika, funkcionalnosti i ekonomije.

Projektant Gangoly & Kristiner kao i Kerstin Wissounig suočili su se s zahtjevnim smjernicama i kreirali koncept oblikovanja kod kojeg je naglasak stavljen na iskorištavanje odnosno otkrivanje potencijala postojeće strukture zgrade. Vanjski omot zgrade ostao je uglavnom netaknut dok je u unutrašnjosti ukinut sav namještaj, sve ugradnje i nadogradnje osim stubišta. Nove nadogradnje su odabrane u prvom redu zbog svojih potencijala za optimalnu klimu prostora (u optičkom, klimatskom i haptičkom pogledu). U predavaonicama je korišten suspendirani strop s oprugama od istegnutog metala. Kombinacija triju različitih tipa proizvoda i različitih efekata boje stvara trendy dizajn koji optički savršeno odražava smjer sveučilišta.

ISTEGNUTI METALI - praktično i elegantno

Istegnuti metali, odnosno rešetke od istegnutog metala oblikuju se od jednog komada metala tako da nema trošenja niti i opterećenih veza ili varova. Time postojan, robustan materijal postiže ogromnu čvrstoća i stabilnost površine što je idealno za upotrebu u oblikovanju fasada. Mogu se koristiti različiti materijali, otvori oka su najčešće romboidni, šesterokutni, okrugli ili kvadratni, ali nisu ni pleteni ni zavareni te se ovisno o vrsti mogu postići različiti efekti. Materijal zadržava i u izrezanom stanju svoju unutrašnju čvrstoću. Fasade od istegnutog metala zbog svoje trodimenzionalnosti pretvaraju se slikovito u „Eye Catcher“.

VIŠE REFERENCI NA RASTEZLJIVI METAL PROČITAJTE OVDJE.

Koristite naš pronalazač preporuka
da biste posjetili odabrane referentne projekte
uživo.