Klisura Liechtensteinklamm – „Helix“ stepenište

HARD FACTS

Materijal

1. Istegnuti metal tip „Leoben“, Corten čelik 1mm
2. Rešetka tip „33×11“ Corten čelik sirov

Koristiti

1. Ispune rukohvata
2. Stege

Lokacija

Klisura Liechtensteinklamm, Liechtensteinklammstraße 123, 5600 St. Johann im Pongau

Godina

2019; Otvoreno 11.6.2020. nakon sanacije

Arhitekt

Vodstvo projekta je preuzela tvrtka Bundesforsten. Novi koncept zaštite je razvio geološki ured Geologiebüro bf:gh.

Monter metalnih obloga

SFL Technologies GmbH

Highlights

Spomenik prirode Liechtensteinklamm morao se iz sigurnosnih razloga zatvoriti nakon masivnog odrona kamenja 27. svibnja 2017. Highlight sanirane klisure je stepenište „Helix“ izrađeno od Corten čelika (s ProMetall-ovim posebnim rešetkama i posebnim istegnutim metalima), koje strši u dubinu od 30 metara i omogućuje spektakularni uvid i pogled. Za zaštitu posjetitelja su napravljena tri tunela, četiri galerije i 60 mreža za zaštitu od odrona kamenja ukupne duljine od 1.100 metara. Nekoliko tona teška konstrukcija i sigurnosne zaštitne mreže transportirani su helikopterima u klisuru udaljenu nekih 7.000 minuta leta.

Hrđavi dizajn – highlight privlači još više posjetitelja

Klisura Liechtensteinklamm duljine od nekih 4.000 metara je jedna od najduljih i najdubljih alpskih kanjona.

Već je 1875. ljude toliko fascinirao alpski prirodni spektakl sa zidovima visokim 300 metara i impozantnim vodopadom da je izgradnjom mostova i staza napravljen pristup ljetnjem izletištu za sve posjetitelje zahvaljujući donaciji kneza Liechtenstein-a. To je najomiljeniji cilj turista u Salzburger Pongau.

Prirodni spektakl se iz sigurnosnih razloga morao zatvoriti nakon masivnog odrona kamenja u svibnju 2017. i detaljno sanirati. Highlight sanirane klisure je stepenište „Helix“ izrađeno od Corten čelika koje strši u dubinu od 30 metara i ima izgled zavojitih stuba sa 367 stepenica.

Kada stignu gore, „Helix“ posjetitelju daruje impozantnu perspektivu – bilo gledajući dolje u dubinu ili gore u visinu. Konstrukciju je Prometall u cijelosti izradio od čelika s izgledom hrđe, jer se karakter klisure nije smio promijeniti i konstrukcija se trebala uklopiti u sliku krajolika. Zahvaljujući savršenoj formulaciji posebnog istegnutog metala tip „Leoben”, Corten čelik 1mm korištenog za ispunu rukohvata i posebnoj rešetci tip „33×11″ od neobrađenog Corten čelika koja je korištena za stepenice, ProMetall je doprinjeo da taj magnet za publiku zablista u novom svjetlu, tako da je stanovnicima Salzburga omogućeno da i dalje u velikom broju posjećuju preferiranu klisuru. Lijepo je vidjeti kombinaciju tradicije i moderne arhitekture u tako savršenom skladu.

ISTEGNUTI METALI - praktično i elegantno

Istegnuti metali, odnosno rešetke od istegnutog metala oblikuju se od jednog komada metala tako da nema trošenja niti i opterećenih veza ili varova. Time postojan, robustan materijal postiže ogromnu čvrstoća i stabilnost površine što je idealno za upotrebu u oblikovanju fasada. Mogu se koristiti različiti materijali, otvori oka su najčešće romboidni, šesterokutni, okrugli ili kvadratni, ali nisu ni pleteni ni zavareni te se ovisno o vrsti mogu postići različiti efekti. Materijal zadržava i u izrezanom stanju svoju unutrašnju čvrstoću.
Fasade od istegnutog metala zbog svoje trodimenzionalnosti pretvaraju se slikovito u „Eye Catcher“.

VIŠE REFERENCI NA RASTEZLJIVI METAL PROČITAJTE OVDJE.

Koristite naš pronalazač preporuka
da biste posjetili odabrane referentne projekte
uživo.