AUVA, Klagenfurt

HARD FACTS

Materijal

Istegnuti metal od aluminija debljine 2mm, tip „Innsbruck“ i debljine 1,5mm tip „Zadar“, eloksiran

Koristiti

Fasada + ravni krov – prekriven biljkama

Lokacija

AUVA, Waidmannsdorfer Straße 42, 9020 Klagenfurt am Wörthersee

Godina

2015

Arhitekt

PWP, Beč

Monter metalnih obloga

Starmann, Klagenfurt
Spitzer, Graz

Highlights

Pobjednik IFD-Awards 2015 u kategoriji ravni krov

ZELENI SE TAKO ZELENO

Zgradu tvrtke AUVA u Klagenfurtu bečki arhitektonski ured PWP Architekten u pravom je smislu riječi sproveo „zeleno“: inteligentno, energetski učinkovito i s mnogo vegetacije.

Ravni krov, sjeverna, sjeverozapadna i južna fasada kao i deka garaže imaju mnogo zelenila. Struktura sa supstratom i zelenilom debljine otprilike 20 cm smještena je u aluminijski okvir koji drže konzole koje su spojene u krovnu izolaciju. Na aluminijski okvir spojeni su elementi istegnutog metala na koji se mogu učvrstiti podloške za sadnju. Biljke se dodatno fiksiraju metalnom mrežom. Novi zeleni zid konstruiran je posebno za ovu zgradu i ravni krov ove građevine pobjednik je natjecanja IFD Awards 2015 u kategoriji ravnih krovova. Fasade zgrade napravljene su od 18 cm debelog armiranog betona, 20 cm debele izolacije od mineralne vune i obloge od eloksiranog aluminijskog istegnutog metala. Aluminijski dvostruko ostakljeni paneli koji se mogu otvoriti opremljeni su električnim žaluzinama (sustav sabirnica), koje se automatski spuštaju na kraju radnog vremena i za vikend.

ISTEGNUTI METALI - praktično i elegantno

Istegnuti metali, odnosno rešetke od istegnutog metala oblikuju se od jednog komada metala tako da nema trošenja niti i opterećenih veza ili varova. Time postojan, robustan materijal postiže ogromnu čvrstoća i stabilnost površine što je idealno za upotrebu u oblikovanju fasada. Mogu se koristiti različiti materijali, otvori oka su najčešće romboidni, šesterokutni, okrugli ili kvadratni, ali nisu ni pleteni ni zavareni te se ovisno o vrsti mogu postići različiti efekti. Materijal zadržava i u izrezanom stanju svoju unutrašnju čvrstoću. Fasade od istegnutog metala zbog svoje trodimenzionalnosti pretvaraju se slikovito u „Eye Catcher“.

VIŠE REFERENCI NA RASTEZLJIVI METAL PROČITAJTE OVDJE.

Koristite naš pronalazač preporuka
da biste posjetili odabrane referentne projekte
uživo.