3-S Pardatsch gratbahn, Ischgl

HARD FACTS

Materijal

Istegnuti metal od aluminija, debljina 3 mm, tip „SALZBURG“

Koristiti

Fasada

Lokacija

3-S Pardatschgratbahn, 6561 Ischgl

Godina

2014

Arhitekt

Jäger Architektur ZT GmbH – Innsbruck

Monter metalnih obloga

Bitschnau, Nenzing

Highlights

Gornja postaja nadograđena je s istočne strane na postojeću zgradu gornje stanice gondole, te tvori harmoničnu, kao i jedinstvenu, sveukupnu sliku.
U ovom eksponiranom položaju nastala je građevina sa statički jako zahtjevnom pozadinsko prozračnom konstrukcijom fasade.

NOSITELJ SVJETSKOG REKORDA S ARHITEKTONSKIM ZAHTJEVOM

U Ischglu od 2014. godine postoji nova žičara koja povezuje centar grada sa skijalištem bez međupostaja i time prevaljuje 1251 metar nadmorske visine – najviša visinska razlika žičare s tri žice na svijetu.

Gornju postaju za spektakularni projekt planirala je tvrtka Jäger Architektur ZT GmbH iz Innsbrucka i sprovedena je u suradnji s regionalnim stručnjacima i prvoklasnim dobavljačima pod ekstremnim klimatskim uvjetima. ProMetall je mogao isporučiti 3 mm debeli istegnuti metal tipa „Salzburg“ za statički veoma zahtjevnu pozadinsko prozračnu konstrukciju fasade. Projektiranje se temelji na dva ključna razmatranja: Mogućnost da se sa skijama doveze preko široke rampe sa piste direktno u zgradu i integracija zgrade u javni prostor. Zbog izbočine građevnog elementa na strani naselja u području podnožja nastaje nadstrešnica. Time kao i kreativnom upotrebom svjetla mjestu je dodijeljena posebna uloga i atmosferska kvaliteta. Gornja postaja nadograđena je s istočne strane na postojeću zgradu gornje stanice gondole, te tvori harmoničnu, kao i jedinstvenu, sveukupnu sliku.

ISTEGNUTI METALI - praktično i elegantno

Istegnuti metali, odnosno rešetke od istegnutog metala oblikuju se od jednog komada metala tako da nema trošenja niti i opterećenih veza ili varova. Time postojan, robustan materijal postiže ogromnu čvrstoća i stabilnost površine što je idealno za upotrebu u oblikovanju fasada. Mogu se koristiti različiti materijali, otvori oka su najčešće romboidni, šesterokutni, okrugli ili kvadratni, ali nisu ni pleteni ni zavareni te se ovisno o vrsti mogu postići različiti efekti. Materijal zadržava i u izrezanom stanju svoju unutrašnju čvrstoću. Fasade od istegnutog metala zbog svoje trodimenzionalnosti pretvaraju se slikovito u „Eye Catcher“.

VIŠE REFERENCI NA RASTEZLJIVI METAL PROČITAJTE OVDJE.

Koristite naš pronalazač preporuka
da biste posjetili odabrane referentne projekte
uživo.